Tavla er laget av A.C Eri

Hvis du følger E6 sørover fra Trondheim, kommer du etter noen mil til et sted som heter Kvål. Stopper du og går ut av bilen der, kan du kanskje høre en dyp bjeffing oppe i lia? Det kan være at du da hører hundene på kennel Cubilon. For der bor vi; jeg, tre pyreneere og to katter. Men kattene bråker ikke så mye.

Hvis du ble litt nysgjerrig nå, kan du fortsette inn på disse sidene.

Jeg startet med pyreneerhund, fikk så newfoundlander og puli, men er kommet dit hen at oppdrettet nå dreier seg om pyreneerhund. Kennel Cubilon's historie, kullene og de enkelte hundene før og nå, finnes under dette i menyen. Det er også ordnet linker direkte inn, slik at du kan klikke deg fra et emne til et annet.

På denne startsiden, som enkelt heter kennel Cubilon, finner du en kort rasehistorikk på pyreneer og hvordan en pyreneer skal se ut. Det står litt om dens vesen og opprinnelige oppgaver. Så følger en forklaring på kennelnavnet, og hvordan kullbokstavene er brukt. Dernest  kennelens avlsmål.

Pyreneerhunden, som navnet sier, en rasebeskrivelse. Historie og vesen m.m.

Cubilon er ei menyside hvor du kan gå videre i ulike tidsepoker. Inndelingen er der: Før kennel Cubilon, 1991-1995, 1996-2002, 2003 eller 2004

Kull er en alfabetisk reise og info gjennom hvert av kullene fra kennelen.

Hundene  er viet hver enkelt av de hundene jeg har eid og eier.

Resultater er blitt komplett fra alle utstillinger i Norge, samt noen resultater fra andre land. Spesielt om det er Cubilon-hunder som har deltatt.

Fotoalbum er et fotoalbum over flotte turer vi har hatt, alene eller sammen med flere hunder og eiere.

Gjesteboken håper jeg du trykker deg inn på til slutt, etter å ha vært på en reise inn i pyreneeren og Cubilon's verden. Jeg vil gjerne ha dine synspunkter om dette og hint! Eller om du bare vil si hei.

Vil du komme i kontakt med meg, finner du ulike måter å gjøre det på under kontakt oss.

Til slutt vil jeg gi deg anledning til å reise videre inn i hundeverdenen, ved å sette opp linker til en del pyreneer-steder, og andre raser!

GREIT MED LIFT!

Og alt dette ble muliggjort fordi mange hjalp meg i gang. Carina B er den som satte alt i orden og viste meg hva som måtte til. Utallige telefoner og mailer gikk fram og tilbake før vi kom dit vi er nå! Ann-Christin med sine kreative evner har lagt seg i selen med logo, banner, bakgrunner og vet ikke hva! Hilde S syntes like godt hun kunne ta "sommer-jobb" med oversetting! Tusen takk til dere alle!!! Vov-vov!

Det er masse bilder underveis, og de fleste fra før 1995 er tatt av Harald Olsen. Fra 1996 og framover, er det i hovedsak undertegnede, ellers står opphavsmann/kvinne.

                                                         GOD REISE!

 

                

Dogs at Bethlehem

The legendary dogs of the shepherds who followed their masters to gaze at the infant Christ in Bethlehem were named Melampo, Cubilon, and Lubina. Modern dogs named after them will never go mad, according to legend.

Source: Leach, Maria. God Had a Dog : Folklore of the Dog. Rutgers University Press, New Brunswick, N.J., 1961. (398 L46)

 

Slik står det altså forklart om navnet Cubilon i boka "God had a Dog". Akkurat dette utsagnet hadde ikke jeg sett da jeg søkte om kennelnavn, men det ligner mye!

Vi bestemte oss for å la kullbokstavene følge alfabetet, men alle valper fra Cubilon skal ha to navn på samme bokstav. Der det første navnet gjerne er det navnet hunden skal lyde til daglig, valpekjøpere som kommer tidlig på banen kan få være med å bestemme dette navnet. Etter den angitte forbokstaven. Det andre navnet sier derimot noe om rasens hjemland. Derfor har alle pyreneervalpene et fransk ord som andre-navn. Derfor har altså puliene ungarske stedsnavn, og newfoundlenderne har canadiske.

     

              TRE CHENESPACE-HUNDER I PYRENEENE        

                                                                         Foto: Vesa Salonen

Kennel Cubilon har til nå oppdrettet 16 kull pyreneervalper (pr 21.02.2013). Hovedmålet med avl er alltid å kunne forbedre rasen ut fra det ideelle. Rasens standard setter normen for eksteriøret på rasen, og det er dette som blir bedømt på en hundeutstilling. Det må dog bemerkes at det er dommernes og oppdretternes subjektive tolkning av standarden som gjør at det blir store ulikheter innad i en rase. Men det betyr allikevel ikke at et synspunkt er bedre enn et annet. Vi har rett og slett ulik "smak".

Eksteriør kan altså til en viss grad måles mot standard på en utstilling, og parametre på sunnhet leses av i HD,- og AA-røntgen. Pyreneerhund er i Norge i dag en rase med meget god HD-statistikk. Av kennelens valper er 78% røntget, og 6 stk er avlest med svak og middels HD. På landsbasis røntges bare ca 40% av de registrert hundene, og HD-prosenten ligger over en 10-årsperiode på rundt 9%. AA er litt verre å si noe om. De fleste hundene fra Cubilon er røntget både fram og bak, men dette er desverre ikke vanlig. En av hundene herfra er avlest med svak AA.

  KOS!

Mentalitet burde være det viktigste på en hund. En stor hund som pyreneer, har lite å gjøre i samfunnet med svak nervekonstitusjon eller sterke aggressive trekk. (Som kan være en følge av det første). Det meste kan leses i en mentaltest, men det er dessverre ikke vanlig å teste pyreneere i Norge i dag. De fleste vet hvordan ens hund vil reagere når den møter folk, dyr og biler til daglig, men svært få vet hvordan familiens kosehund vil oppføre seg i en virkelig trengt/presset situasjon. Tar man hensyn til testresultater i avl, kan man unngå f. eks skuddredde/tordenredde hunder.

For kennel Cubilon vil alltid mentalitet på avlsdyrene være viktigst, de skal være velfungerende familiehunder. Dernest kommer det viktige pyreneeruttrykket. Men selvfølgelig skal det også være friske dyr fysisk! Det er bare at man i avl ikke kan forbedre alle ting på en gang... Man må prioritere.

Kennel Cubilon har etterhvert fått mange gode resultater i utstillingsringen. Men første gang huskes ofte best? Allerede i 1994 fikk vi den første vinnertittelen. Da ble Lana BIR og Norsk Vinner. Den gang var det bare BIR-hunden som fikk tittelen, BIM-hundens tittel er kommet til de senere år.

                                                              

                                            NORSK VINNER 1994: BIR - LANA

BIM: MULTI CH IDAVANGEN'S CORNELIUS                                                                                 

Året etter, ble Lana også Svensk Vinner, i en alder av 7 1/2 år! Hennes fulle navn med titler ble da:             

INT N S UCH  NV-94 SV-95 AMATRISE'S ILLYANE. I mange år var hun den tispa i Norge med flest titler.

Mer komplett oversikt finnes på siden til de enkelte hundene, kullene, og historie- sidene.    

                    MER HISTORIE FINNER DU:                                     

      HISTORIE